Minden napra egy program

Ezeket a programokat azoknak a vendégeknek ajánljuk, akik több napot töltenek a városban és szeretnék felfedezni, megismerni Kalocsa szépségeit, titkait, látnivalóit.

  1. A Kalocsai Érsekség nyomában, avagy egyházi kincseink

(Ajánlott: minden korosztálynak, egyéni és csoportos vendégeknek, magyar és idegen nyelven is.)

A helyi idegenvezető a Szentháromság téren fogadja a csoportot, majd a tér bemutatása után megnézik az Astriceumot, mely az Érseki Múzeumnak ad helyet. A kiállítás bemutatja az érsekség ötvöstárgyait, papi textíliáit, Prokop Péter pap-festőművész alkotásait, valamint Szekeres Erzsébet  textíliáit. 

Az Astriceum után következik az Érseki Palotában lévő Érseki Könyvtár megtekintése. A gyönyörű barokk egyházi könyvtár egyedülálló Magyarországon a 150 000 kötetes gyűjteményével. A gyűjteményt a 18. században alapították. Ritkaságai közül külön említésre méltó a 60 kódex, az 510 ősnyomtatvány, a 11. századból való hártya (pergamen) kézirat, a 13. században készült Philosophia Aristotelis, egy 1483-ból való kéziratos napló és a Luther Márton által használt és aláírásával  ellátott biblia.

A könyvtár megtekintése után a téren álló Nagyboldogasszony Főszékesegyház következik. Nem csak a főhajót nézzük meg, hanem lehetőség van a Székesegyház alatt elhelyezkedő kripta megtekintésére, valamint egy 20 perces orgonahangverseny meghallgatására is. 

Egyházi tematikájú programunkat az Érsekkertben, a Platán Rendezvényközpontban zárjuk, egy könnyű ebéddel. Ebéd után lehetőség van a gyönyörűen felújított parkban sétára, pihenésre. 

  1. Kalocsa piros aranya

(Ajánlott: aktívabb vendégeknek, mert több séta van a programban.)

Ez a program nem szólhat másról, csakis a kalocsai fűszerpaprikáról, amit méltán neveznek a helyiek piros aranynak. 

A fűszerpaprika származását tekintve ugyan nem Kalocsáról származik, de már a 18. században termesztették és használták, mint fűszert. Ma a magyar konyhának egyik legfontosabb alapeleme a fűszerpaprika. Ezt a napot tehát a paprikának szenteljük. 

Vendégeinket a Szentháromság téren fogadja a helyi idegenvezető és egy rövid tér bemutatás után elindulnak a városon keresztül a Paprika Kutató Intézetbe. A kb.: 15 perces séta közben számos szép épület mellett haladnak el, melyekről az idegenvezető szintén említést tesz. Az intézethez érve megismerkedünk szakemberek segítségével a fűszerpaprikával, miként termesztik a különféle fajtákat, hogyan nemesítik és hogy egyáltalán mivel is foglalkozik egy paprika kutató intézet. 

Az intézet megismerése után elindulnak a vendégek Bátyára, a Chili-Trade Manufaktúrához, ahol “kicsiben” ismerik meg a fűszerpaprika feldolgozási fázisait. A manufaktúra után pedig egy-két bátyai paprikaföldet is szemügyre vesznek és lehetőség van a helyi termelőkkel, gazdákkal is beszélgetni. 

A paprikás nap után a Juca néni Csárdájába invitáljuk a vendégeket egy igazi, kalocsai, paprikás ebédre, ahol csak az ebéd lesz paprikás, a hangulat nem. 🙂

Az ebédet a kismesterek bemutatója teszi feledhetetlenné.

  1. Kalocsai népművészet és hagyományőrzés

(Ajánlott: minden korosztálynak, egyéni és csoportos vendégeknek, magyar és idegen nyelven is)

Ebben a programban a kalocsai népművészettel ismerkedhetnek meg a vendégek, amely világhírűvé vált az évtizedek során. 

A vendégeket a helyi idegenvezető fogadja a Szentháromság téren, majd a rövid tér bemutatása után elsétálnak a Viski Károly Múzeumba, ahol a térség néprajzával, népviseleteivel, népszokásaival ismerkednek meg. A múzeum néprajzi gyűjteménye segít még inkább elmélyíteni azt a tudást, ismeretet, amire a vendégek vágynak, hiszen nem véletlenül választották ezt a programot.

A múzeumlátogatás után következik a Népművészeti Tájház, ahova dotto kisvonattal érkezünk. A több, mint 200 éves partos ház bemutatja a régi építkezési formát, ami erre a tájegységre volt jellemző, bemutatja, hogy hogyan születnek szebbnél szebb virágok ügyes kezű asszonyok keze alatt, vagyis, hogy milyen szerepet játszott a falpingálás annak idején az asszonyok, lányok életében. Megismerjük a valódi kalocsai virágmotívumokat, amik ma már az egész világon ismertek, hiszen nem csak a terítőkön, falakon vannak jelen, hanem a mindennapi öltözékeken és járműveken egyaránt.  A Tájház megismerése után frissítő itallal, kávéval és süteménnyel kínáljuk vendégeinket az udvaron, kellemes környezetben. 

A felüdülés után megnézik a Vasútállomást, azon belül is a régi érseki várószobát a pingált falaival.

Ezután az Érsekkertbe veszik az irányt, a Hagyományőrzés Házához, ahol megismerkednek a  pingálással, kézi- és gépi hímzéssel, a kalocsai népviselettel, majd kalocsai táncokból láthatnak egy bemutatót, aminek a végén következik az össztánc. 

A programot könnyű ebéd zárja a Platán Rendezvényközpontban.

A programok aktuális árairól érdeklődjön kollégáinknál a +36 30 0748989 telefonszámon